Honlapunk tartalma jogvédett!
Amennyiben a honlapunkról származó hírt vagy fotót tesz közzé valahol, forrásként mindenképp tüntesse fel a www.sleddogsportclub.hu url-t!
Köszönjük megértését!

Címlap Sportoljunk kutyánkkal Mit kell tudni a szánhúzó versenyekről?

Mit kell tudni a szánhúzó versenyekről?

Jól tudjuk, hogy minden kutya szeret futni, mozogni, ám a sok fajta között van olyan típus, amely kifejezetten szánhúzókutya. Ezek az alaszkai malamut, a samoyed, a grönlandi kutya, és szibériai husky. Ők genetikailag kizárólag erre „szakosodtak” a múlt során, tehát mind testfelépítésükben, izomzatukban és viselkedésükben a legalkalmasabbak a szánhúzásra.



Világszerte, sőt hazánkban is a versenyzés két formában létezik:
Az egyik minden fajta, sőt keverék kutyákkal, törzskönyv nélkül is lehetővé teszi a fogathajtást, ez az IFSS/ESDRA irányvonalát követi.
A másik a kifejezetten törzskönyvezett szánhúzó fajtákkal versenyeztet, a „legtehetségesebb”’ fajtát, a huskykat külön kategóriába indítva.
Ez lehetővé teszi, hogy az inkább kitartó, ám kicsit lassúbb fajták ne szenvedjenek hátrányt a rövidtávú versenyeken, egyenlő esélyekkel álljanak rajthoz.
Hazánkban az ÉSZKSK, mint a világszervezet (FISTC) magyarországi tagja képviseli ezt az irányvonalat.

Mind a fajtatiszta, mind a másik rendszer szerinti világszervezet rendez rövidtávú (sprint), középtávú (mid. distance) és hosszú távú „maratoni” versenyeket. Hazánkban eddig csak sprint versenyeket rendeztek, nyilvánvaló okokból, ugyanis az éghajlati és terepviszonyaink nem ideálisak ehhez.

A leghíresebb hosszú távú versenyek az Iditaroad, melyet a híres „szérumfutam” emlékére rendeznek meg ma is, Európában az Alpinroad a legnagyobb erőpróba.

Mivel szánhúzó sportról van szó, ezért most a fajtatiszta szánhúzókutyákkal való sportolás néhány alapvető tudnivalóját ismertetjük, a hómentes versenyzési lehetőségekkel bővítve.

Rajthoz állni csak egy évnél idősebb (egyes versenyeken 18 hónapos kor az előírás), FCI törzskönyvvel, érvényes oltásikönyvvel rendelkező kutyával lehet. A szabályos felszerelést (kötélzet, forgókarabinerek, párnázott speciális sporthám, szánok, edzőkocsik fékei, és a sérült kutya szállító zsák), a kutyák kondícióját, oltásait, a fajtatisztaságot és a törzskönyveket is ellenőrzik.

Havas időszakban szános fogatok versenyezhetnek kutyák száma (2, 4, 6, 8, open) és fajtája szerint kategorizálva (külföldi Eb, Vb futamokon különböző távon), a pulka kategória az, melyet választhat egy ill. két kutyával versenyezni vágyó. A síjöring szintén 1 vagy 2 kutyás kategória.
Mindkettőnél a hajtó sífutó, a különbség az, hogy a pulkánál a kutya egy kisebb szánt is húz.

Hómentes időben (hazánkra ez a jellemzőbb) a kutyafogatok szán helyett a jól bevált kerekes edzőkocsikkal rajtolnak, a pulka megfelelője a kerékpáros-kutyás kategória, a síjőringé pedig a kutyás-futó (ebben a kategóriában külön indítjuk, díjazzuk a női és férfi és gyerek versenyzőket).

Magyarországon jelenleg a fajtatiszta versenyek rendezésére, a szükséges világszervezeti tagsággal (FISTC), az ÉSZKSK. jogosult, e magyar egyesület tagjai vehetnek részt, hazánk színeiben a FISTC Eb és Vb futamokon.

Az eddigi tapasztalatok szerint ez a sportág sem a hajtóra, sem a kutyákra nézve nem veszélyesebb, mint bármely más. A költségek szemszögéből viszont az egyik legdrágább sportok közé tartozik a kutyafogathajtás.

Minden esetre nagyon fontos a felszerelések műszaki állapotának tökéletessége, a kutyák edzéstervének elkészítése, a szezon kezdetkor a fokozatosság elvének betartása,
a megfelelő minőségű takarmányozása a kutyáknak, figyelembe véve a „pihenő” és „aktív” időszakokat.

Az eredményekre kihat a hajtó és a kutyaközti kapcsolat. A szánhúzófajták felkészítésénél és versenyeken is szigorúan tilos a durva, agresszív bánásmód, ilyen esetben a hajtót kizárják a versenyzésből. Nagy melegben (15-18 fok felett) ne dolgoztassuk a kutyákat.

Mindenesetre már a kutyák szállításánál is figyelnünk kell néhány dologra. A 4, 6, 8, esetleg több kutya biztonságos szállítása speciális boxos utánfutókkal történik, fontos ezek boxainak a megfelelő mérete és szellőzése. Figyelni kell arra is, ha a boxba ugrik a kutya, nehogy egy rossz mozdulat következtében izomhúzódást szenvedjen. Az óvatosabb hajtók inkább maguk teszik a helyükre a kutyáikat. Az úgynevezett stake-out lánc a startok előtt és után a kutyák kikötésére szolgál. Jó ha a fogat handlere (segítője) a kutyák mellett tartózkodik. Előfordult már hogy kutyák a verseny előtti felfokozott idegállapotukban összeverekedtek, vagy lábukat betekerték a láncba. Ez sajnos kisebb nagyobb sérüléseket eredményezhet, mely meghiúsíthatja versenyzést. Figyelni kell a verseny-, ill. az edző pálya talajának minőségére. A sérült kutyát a futam alatt, minden estben az erre alkalmas légzőnyílással ellátott betegszállító kutyazsákba kell tenni és ebben szállítani a célba. Soha ne futtassuk kutyánkat aszfalton, murvás vagy sziklás talajon. Jeges vagy érdes, fagyott felületű havon alkalmazzuk a speciális, erre a célra kifejlesztett kutyacipőket. A kutya lába a fogat „futóműve”, a talpak sérülése nagyon nehezen gyógyul és az egész versenyszezonra kihathat.

Nagyon kell figyelnünk a sprintkutyák folyadék szükségletének óriási mértékű növekedésére.
Az edzések és versenyek időszakában, a folyadék és energiaigény akár hatszorosa is lehet, a passzív időszakban fogyasztott mennyiségnek. A versenyek általában reggeli starttal indulnak. Gyakori probléma, hogy az éjszakai és szállítás alatti mozgás csökkenés következtében a verseny futam közben indul be a belek aktív működése, melyet tetéz egy felfokozott idegi állapot, így előfordul, hogy ilyenkor kényszerül a kutya székletürítésre. Ezért futam előtt már soha ne etessük a kutyákat, és főleg figyeljünk oda, arra, hogy mit adunk neki (egy hasmenés perceket ronthat az futott időn). Nem elhanyagolható az eredmény szempontjából a hajtó kondíciója, nem mindegy, hogy az emelkedőkön tud-e segíteni a kutyáinak, vagy sem.

A sport nem csak a profiké! Mindenki elkezdte valahogyan, könnyű kedvet kapni a versenyzéshez. Ha megfelelő segítséggel fog hozzá, hamar eredményessé válhat, kitartással, szorgalommal mindenki. Sportegyesületünk rendszeres időmérő edzésekkel, szakmai tanácsadással várja a hobby, vagy kezdő sportolókat is.

 

Megosztom
 
Keresés
Partnereink

Honlapunk a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával valósult meg.

Ki olvas minket
Oldalainkat 5 vendég böngészi
eszksk_logo.gif